Domein de Wijngaardsberg

De wijnbouw in Limburg kent een rijke en eeuwenoude traditie. In het Limburgse Ulestraten liggen de oudste wijngronden van Nederland, op de hellingen van de Wijngaardsberg. Deze gronden dateren al uit het jaar 968, toen een Frankische koning het gebied schonk aan de Abdij van Reims. Eeuwenlang bewerkten monniken de wijngaarden, totdat zij in 1800 moesten vluchten voor de Franse bezetters. Daarna bleef het gebied lang braak liggen.

In 2002 werd de wijntraditie nieuw leven ingeblazen met de oprichting van Domein de Wijngaardsberg door wijnmaker en eigenaar Jules Nijst. De herstart begon met een halve hectare beplant met Pinot Gris en Auxerrois. Inmiddels beslaat het domein drie hectare en worden er vijf verschillende wijnen geproduceerd, waarvan de vraag gestaag toeneemt.

Restaurant Latour is trots op de samenwerking met Domein de Wijngaardsberg en serveert hun lokale kwaliteitswijnen, waaronder de Auxerrois en Pinot Noir, aan haar gasten. Deze samenwerking heeft ook een persoonlijk tintje: Restaurant Manager – Head Sommelier Stan Kerckhoffs komt zelf uit het Limburgse Meerssen, in de buurt van Ulestraten. Door de wijnen op de kaart te zetten, brengt hij op symbolische wijze een stukje van zijn roots mee naar Latour in Noordwijk.

Back to the basic

Stan bezoekt het domein nog regelmatig en nam bij een van deze bezoeken ook Chef Kenny Friederichs mee. Tijdens een uitgebreide rondleiding door de wijngaard en het productiehuis van de wijnmaker kregen zij samen inzicht in het wijnmaakproces en bespraken zij mogelijkheden om de Limburgse wijnen niet alleen in het glas te serveren, maar ook creatief te verwerken in bereidingen in de keuken. Hiermee krijgt de samenwerking tussen Latour en de Wijngaardsberg een extra gastronomische dimensie.

Sustainable Development Goal:
De samenwerking met Domein de Wijngaardsberg draagt bij aan SDG 12 – verantwoorde consumptie en productie.

Delen / Share / Teile:
Domein de Wijngaardsberg
Terug naar overzicht